Groei-in-je-werk-logo
Groei-in-je-werk-logo
Ja, Ik wil lid worden

Bevoegd en bekwaam blijven

juli 22, 2021

Bevoegd en bekwaam in de Zorg blijven. Het zijn twee verschillende woorden met verschillende betekenissen, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om een risicovolle of voorbehouden handeling uit te voeren moet je als ZZP’er in de Zorg bevoegd en bekwaam zijn. Dit is in het belang van de cliënt, van jou als zorgverlener en de organisatie waarvoor je werkt. Bevoegd en bekwaam blijven als ZZP'er in de Zorg kan door het bijwonen van diverse zorgtrainingen en scholingen. Om de boel op te helderen, zal eerst worden uitgelegd wat bevoegd en bekwaam zijn betekenen.

Wat is bevoegd zijn?

Je bent bevoegd as je een opleiding hebt afgerond. Dit kan de Verzorgende IG of de MBO / HBO Verpleegkunde. Door het volgen en afronden van je opleiding ben je bekwaam om handelingen zoals katheteriseren, injecteren en het toedienen van medicatie uit te voeren. Vaak hebben zorgorganisaties ook hun eigen regels over welk deskundigheidsniveau een zorgverlener moet hebben om een bepaalde handeling uit te voeren.

Wat is bekwaam zijn?

Het bekwaam zijn in handelingen is altijd individueel bepaald. Je bent bekwaam als je beschikt over de juiste kennis, de juiste vaardigheid om de handeling uit te voeren en je professionele houding. Bekwaam zijn betekent meer dan weten hoe je de handeling moet uitvoeren. Je weet als zorgprofessional ook hoe je moet handelen als er een complicatie optreedt, waarom een handeling wordt uitgevoerd en welke risico’s en aandachtspunten aanwezig zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat je als zorgprofessional blijft observeren en interpreteren om tijdig te handelen als dit nodig is.

Het is eigenlijk vrij simpel. Als je bekwaam bent, ben je ook bevoegd. Als je onbekwaam bent, ben je ook onbevoegd. Ook al heb je de juiste opleidingspapieren maar heb je een handeling 10 jaar niet meer uitgevoerd, dan dien je eerst weer bij te scholen alvorens je weer bekwaam bent om de handeling uit te voeren. Dit kan gemakkelijk door regelmatig actuele Trainingen voor de Zorg te volgen.

Voer dus pas een handeling uit als je zeker weet dat je zowel bevoegd als bekwaam bent. Twijfel je over je eigen kunnen? Vraag dan een collega met je mee te kijken of besluit voor jezelf de handeling niet uit te voeren en je eerst bij te scholen.

Hoe blijf je bekwaam?

Bijscholen is een goede manier om bekwaam te blijven. Je kan op verschillende manieren bijscholen in de Zorg.

Je kan:

  • E-learnings voor de Zorg volgen
  • Zorgcursussen, Trainingen voor de Zorg en Zorgwebinars volgen
  • Oefenen en aftoetsen in een skills lab

Wij raden het aan om een combinatie van het bovenstaande te doen. Bekwaam blijven is namelijk alleen meer dan een handeling oefenen in een skills lab. Jaarlijks veranderen protocollen, richtlijnen en werkwijzen. Als zorgprofessional (ook als ZZP'er in de Zorg) wordt van jou verwacht, dat je ook van deze wijzigingen op de hoogte bent.

Het bijscholen en volgen van Zorgtrainingen voor zorgprofessionals, is een van de diensten die Groei in je Werk! aanbiedt. Onze Trainingen voor de Zorg zijn gebaseerd op de nieuwste protocollen, richtlijnen en werkwijzen. Na uitleg en verdieping in de theorie, is er voldoende ruimte om te oefenen en om je vragen te stellen aan de docent. Na het oefenen worden de handelingen afgetoetst. Na het behalen van de toets ontvang je een certificaat en worden jouw accreditatiepunten toegekend in het Kwaliteitsregister V&VN. Hierdoor maak je ook aantoonbaar dat je bevoegd en bekwaam bent.

Als ZZP’er in de Zorg ben je zelf verantwoordelijk voor je bijscholing in de Zorg. Het deelnemen aan zorgcursussen, zorgtrainingen en workshops moet je zelf bekostigen en dus ook tijd voor vrij maken.

Groei in je Werk! biedt het hele jaar door Trainingen voor de Zorg en Zorgcursussen aan voor zorgverleners maar ook voor zorginstellingen. Ook hebben wij ons eigen skills lab waar jij je handelingen kan oefenen en laten aftoetsen. Benieuwd naar ons trainingensaanbod? Neem een kijkje op onze vaardighedenpagina.

 

 

 

 

Deel het artikelen met collega's

© 2024 Groei in je werk!
Website door: Yellowseed.nl
crossmenuchevron-up