Groei-in-je-werk-logo
Groei-in-je-werk-logo
Ja, Ik wil lid worden

Kosteloos een studie of cursus volgen met het STAP-budget, hoe zit dat?

mei 19, 2022

De zorgsector staat nooit stil. Als verpleegkundige of verzorgende blijf jij bezig met het ontwikkelen van jezelf en het toetsen van je capaciteiten. En dat wordt lang niet altijd door de baas betaald. Heb jij een studie op het oog die je interessant lijkt? Of wil jij je misschien eens in een ander thema verdiepen? Dan kan dat met het STAP-budget.

Sinds dit jaar is het mogelijk om budget aan te vragen voor het volgen van een cursus of opleiding: het STAP-budget. Dit kan je flink wat geld schelen. Maar de regeling is nog lang niet bij iedereen bekend. En degenen die er al wel van gehoord hebben, weten vaak niet hoe het nu eigenlijk precies zit. We zetten alle informatie daarom voor je op een rijtje.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en is bedoeld om jezelf te kunnen ontwikkelen en daarmee bijvoorbeeld je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zowel werkzoekenden als werkenden kunnen hier gebruik van maken. Het budget is een vervanging voor de scholingsaftrek, waar je bij de inkomstenbelasting gebruik van kon maken. Je kan nu jaarlijks een keer een studie of cursus laten betalen uit het STAP-potje. De overheid betaalt dan maximaal €1000,-, eventuele overige kosten zijn voor jezelf.

Studeer je nog? Ook dan kan je een cursus ernaast doen, mits je geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten ontvangt. Krijg jij dat nu wel? Dan heb je geen recht op deze subsidie. Maar niet getreurd! Je hebt hier elk jaar opnieuw recht op, dus onthoud die toffe bijscholing zeker voor later. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die wel recht hebben op het STAP-budget maar niet kunnen kiezen: volgend jaar mag je er gewoon weer een volgen. Je bent overigens niet verplicht om iets te kiezen dat past bij je huidige carrière, het is ook mogelijk om te kiezen voor een thema dat je persoonlijk interessant vindt of waar je in de toekomst mogelijk iets mee wil doen.

Hoe werkt het?

Om het budget toegekend te krijgen, moet je een aantal stappen doorlopen. Allereerst moet je natuurlijk een studie of cursus uitzoeken die jij wil volgen. Deze moet wel beschikbaar zijn voor betaling met het STAP-budget. Het is op dit moment nog niet heel erg makkelijk om uit te vinden welke opleidingen daar aan voldoen. Er is nog geen overzichtelijke database waar je in kan speuren. Ga daarom naar de websites van de (online) opleiders die jij kan bedenken. Daar vind je vaak wel duidelijk welke studie voldoet en welke niet. Let er bovendien op dat de startdatum wel binnen drie maanden na de aanvraag is, anders is deze niet geldig. Hier vind je welke opleiders sowieso een STAP-waardig aanbod hebben, al is er meer mogelijk dan deze lijst.

Heb je een geschikte opleiding of cursus gevonden waar je enthousiast van wordt? Dan moet je je daar eerst voor inschrijven bij de opleider. Je ontvangt daarna het STAP-aanmeldbewijs voor deze studie in je mailbox. Deze heb je nodig bij je aanvraag voor het budget. Het aanmelden kan niet zomaar op elk moment, want het budget is beperkt. De overheid heeft het beschikbare geld daarom opgedeeld in zes rondes: elke twee maanden komt er weer zo’n deel beschikbaar. Je kan je dan aanmelden totdat al het budget van die termijn verdeeld is. Het eerstvolgende moment begint op maandag 2 mei om 10 uur ’s ochtends. Lukt het je dan niet of wil je je eerst nog verdiepen in de juiste scholing? Over twee maanden volgt er weer zo’n moment!

Het STAP-budget aanvragen

Heb jij een keuze gemaakt en je aanmeldbewijs bij de hand? Zorg dan dat je vanaf maandagochtend 10 uur naar deze website van het UWV gaat. Hier kan je het budget aanvragen. Bij de aanvraag moet je het bewijs van inschrijving uploaden, de overheid moet immers wel weten waar zij het geld naar over moeten maken. Je krijgt het bedrag namelijk niet rechtstreeks op je eigen bankrekening gestort, zij betalen tot het maximum van €1000,- aan de opleider. Let op: bij het eerste aanmeldmoment dit jaar waren er veel technische problemen, waardoor het veel geïnteresseerden vaak pas ’s avonds lukte om een succesvolle aanvraag te doen. Mogelijk is dat nu weer het geval.

Is het gelukt? Gefeliciteerd! Jij gaat nu een toffe scholing volgen zonder daar zelf voor te hoeven betalen. Je krijgt nu snel informatie van de opleider, die bij een thuisstudie ook het materiaal naar je op zal sturen. Let er wel op dat je de studie afmaakt! Anders moet je het uitbetaalde STAP-budget namelijk terugbetalen. Het wordt namelijk pas een gift zodra je deze studie echt afrondt.

Wanneer je geen diploma of certificaat haalt, kan je ook een bewijs van deelname laten zien. Deze krijg je wanneer je minimaal 80% van de scholing hebt bijgewoond. In het geval van een online studie geldt dan vaak dat je minimaal 80% van de huiswerkopdrachten ingeleverd moet hebben. Tot slot: houd er ook rekening mee dat er een maximale termijn is waarin je bovenstaande moet afronden. Voor zover bekend wordt hier de gemiddelde tijdsduur van de scholing voor aangehouden, maar controleer dit vooral nog even bij je opleider. Zo weet jij zeker dat alles goed zal lopen. Veel plezier met je studie!

 

 

Gepubliceerd in samenwerking met: Nursestation
Auteur: Rebecca Looijen

Deel het artikelen met collega's

Diensten

Contact

Adres: Markerkant 10-13c 
1316 AA Almere

Tel: 036-2002271 (kantoortijden)
Email: info@gijw.nl

KvK: 72792698
BTW-nummer: NL002305740B11
CRKBO_Docent_Zwart
© 2022 Groei in je werk!
Website door: Yellowseed.nl
crossmenuchevron-up