Ondanks dat het redelijk negatief en afgesloten klinkt, zorgt het woord ‘nee’ ervoor dat wij grip hebben op ons dagelijks leven. Als je nee zegt, heb je volledig zelf in handen wat je wel en niet doet. De dingen die je wel doet, zijn dan ook volledig uit vrije wil.
Wetenschappelijk onderzoek laat duidelijk zien dat mensen die in alle situaties moeilijk nee zeggen, of helemaal geen nee kunnen zeggen, gemiddeld slechter presteren. Ze ‘verspillen’ hun tijd aan anderen. Dit gaat ten koste van de focus op eigen werk en eigen resultaten. Het leidt tot stress, verlies van productiviteit en een vermindering van kwaliteit van werk en leven.
Nee zeggen, zit simpelweg niet in onze natuur. Vandaar dat het dus ook lastig is om dit aan te leren. Je gaat immers tegen de natuur in.
De reden dat het niet in onze natuur zit om nee te zeggen, komt dan ook doordat de mens sociale dieren zijn. De wet van de wederkerigheid is voor onze zoogdiersoort belangrijk. En het is juist deze wederkerigheid en het onderlinge vertrouwen in elkaar, die er voor zorgt dat mensen kunnen overleven. We helpen elkaar.
Elkaar helpen en geen nee zeggen, zit dus in ons systeem, in ons DNA. Maar het is belangrijk om te onthouden dat nooit nee zeggen, in de huidige maatschappij niet bevorderend werkt. Er wordt vandaag de dag onderling meer strijd uitgevoerd.
Maar hoe kan je dan toch, ondanks dat het niet vastgesteld is in ons DNA, af en toe wel nee durven zeggen? Hieronder 3 tips:
Gepubliceerd in samenwerking met: Nursestation