Als zelfstandig ondernemer in Nederland betaal je belasting over de omzet van je verdiensten. In Nederland is het standaardtarief voor BTW 21%. Ieder kwartaal kan je de BTW aangifte doen. Bepaalde werkzaamheden zijn vrijgesteld van BTW (Belasting Toegevoegde Waarde). Binnen de gezondheidszorg geldt de vrijstelling voor de volgende groepen:
Als ZZP’er in de Zorg val je hoogstwaarschijnlijk onder een van de bovenstaande groepen en kan je dus vrijstelling krijgen op de BTW op jouw verdiensten. Na aanmelding bij de Kamer van Koophandel, ontvang je binnen enkele dagen een brief vanuit de Belastingdienst. Hier staat dan op vermeld of je bent vrijgesteld of niet.
Het komt regelmatig voor dat de Belastingdienst jouw niet vrijstelt. Je kan dan in bezwaar gaan, om alsnog de BTW-vrijstelling te krijgen. Een boekhouder kan jou hier goed bij helpen.
Met een BTW-vrijstelling, ben je dus alleen vrijgesteld van BTW. Je bent NIET vrijgesteld van belasting. Iedereen in Nederland moet belasting betalen. Het tarief dat je afspreekt met jouw opdrachtgever, is een bruto tarief. Hier moet je nog al je kosten en dus ook een bepaald percentage elke keer aan de kant zetten voor je inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) Dit is ZVW-premie wat je moet betalen na aangifte, bovenop de maandelijks premie die je al betaald voor je zorgverzekering.
1x per jaar doe jij of misschien jouw boekhouder de aangifte van het afgelopen jaar. Op basis van wat je hebt omgezet en de gemaakte kosten die je hebt gemaakt, blijft er een winstbedrag over. Dit is het bedrag waar je inkomstenbelasting over moet betalen. Houd ook rekening met inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW).
Je hebt dus het gehele jaar om dit bedrag bij elkaar te sparen en zo kom je niet voor verrassingen te staan als de aangifte wordt gedaan. Als je maandelijks 30-40% aan de kant zet, moet dit ruim voldoende zijn.